Terug naar het overzicht

Office with a view: een bijzonder lichtspektakel

16 nov 2022 - Leestijd: 3 min

brugverlichting qls

Dordrecht en omgeving kleurt de komende dagen licht! Van 14 t/m 19 november 2022 worden er in de Drechtsteden bruggen verlicht en QLS helpt mee met de verlichting op de Merwedebrug. Vanuit ons kantoor kijken wij op deze mooie verlichting van de brug. De verlichting wordt niet zomaar gedaan, maar daar zit een verhaal achter! Dit lichtspektakel met superzuinig licht wordt op diverse plekken gedaan die de regio verbindt met elkaar.

Er worden tijdens dit evenement vier bruggen over de grote rivieren verlicht. Verbinding staat hierbij centraal met dit mooie licht. Het is ruim 600 jaar geleden dat in Dordrecht een overstroming is geweest door de Sint-Elisabethsvloed en hierdoor is de regio Drechtsteden zo gevormd als hoe het nu is. Door deze vloed zijn de Drechtsteden samengekomen om dit in de toekomst te vermijden. Het bericht van deze actie past hier dan ook goed bij, deze luidt: Samen zijn we sterk, we hebben elkaar nodig en trekken met elkaar op! 

Ter nagedachtenis aan deze tijd worden vier bruggen verlicht in de regio Drechtsteden. Dit wordt een week lang gedaan. 

Merwedebrug bij QLS

Het pand van QLS is gelegen aan de Merwedebrug. Het is een mooi uitzicht vanaf ons kantoor en deze week dus nog mooier. Er zijn hier in een ver verleden watervliegtuigen ontwikkeld. Deze vliegtuigen konden vanaf het water opstijgen. De vliegtuigen konden ook weer landen op het water. De verlichting op de brug zorgt ervoor dat hier herkenbaarheid inzit. Er zijn namelijk lampen aan twee zijdes en hierdoor krijgt de brug vleugels, zodat het lijkt of de brug gaat vliegen.

Hieronder vind je een overzicht met de overige bruggen voor deze actie en met het bijbehorende verhaal.   

Overige bruggen in de Drechtsteden 

  • De Zwijndrechtse brug verbindt Zwijndrecht met Dordrecht. Zwijndrecht staat bekend als de stad van de binnenvaart en schippers die wonen en werken op het water. Aan een zijde worden op de pilaren van de brug lichten geplaatst. De heen en weer bewegende lichtstralen symboliseren het water waar de schepen van Zwijndrecht op varen.  
  • Het verhaal van Kinderdijk gaat over een vloed waarbij een baby in een rieten mandje wegdreef. Een kat sprong op het mandje en hield daarmee het mandje in evenwicht en redde de baby. De plek waar het mandje met de baby en de kat aan land kwam is Kinderdijk ontstaan. De lichten op de brug schijnen omhoog en bewegen langzaam van links naar rechts. Deze lichten symboliseren het rieten mandje die zachtjes op de Noord dreef. De brug over de Noord verbindt Alblasserdam en Hendrik-Ido Ambacht.  
  • Voordat de Sint-Elisabethvloed plaatsvond stroomde het rivierwater aan de andere kant van Sliedrecht. Dankzij het ruige water kwam het dorp aan de andere kant van het water te liggen. Op deze brug bevinden zich aan beide zijdes lampen die van de ene kant naar de andere kant van de rivier schijnen. Dit symboliseert waar Sliedrecht vandaan komt en waar het zich nu bevindt.  

Ben je benieuwd hoe dit eruit ziet? De verlichting is van 14 tot en met 19 november 2022 van 18:00 uur tot 23:00 uur. Neem dus gauw een kijkje en mis het niet!

Onze dank gaat uit naar Smart Delta Drechtsteden, The Mothership, Dordrecht Marketing & Partners, Deal Drechtsteden en Economic Development Board, die dit mooie lichtspektabel tot stand hebben gebracht.