Terug naar het overzicht

De kracht van realtime tracking in de logistiek

15 mrt 2024 - Leestijd: 4 min

Ontdek de meerwaarde van realtime tracking in de logistieke sector en bekijk hoe deze technologische innovatie de huidige werkwijze heeft veranderd. Van het nauwkeurig volgen van goederen tot de evolutie van de logistiek. In de constant evoluerende wereld van logistiek en supply chain management neemt realtime tracking een steeds prominentere plek in. Tegenwoordig is het steeds vaker mogelijk om gedetailleerde updates van zendingen te ontvangen dankzij deze geavanceerde realtime tracking systemen. In de tijd van nu is de vraag niet alleen meer wanneer het pakket arriveert, maar ook waar het zich op welk moment bevindt. Maar wat houdt realtime tracking precies in en wat zijn de voordelen ervan? In deze blog bespreken wij alles wat je moet weten over realtime tracking en de impact ervan op webshops. Veel leesplezier!

Wat is realtime tracking in de logistiek?

Realtime tracking in de logistiek maakt het voor consumenten mogelijk om continue op de hoogte te blijven van alle updates rondom een specifieke zending. Zo’n realtime tracking systeem maakt vaak gebruik van een slimme software, waardoor er nauwkeurig informatie kan worden verzameld en gedeeld. Een veelgebruikte methode binnen de e-commerce is het implementeren van track & trace systemen. Deze systemen bieden webshops en consumenten de mogelijkheid om de reis van goederen op de voet te volgen en dit door gebruik te maken van unieke track & trace codes.

Een track & trace code is een identificatienummer dat aan een specifieke zending wordt toegewezen. Deze code fungeert als een unieke digitale ‘vingerafdruk’ voor het pakket en wordt vaak verstuurt via de mail met daarin een unieke link. Voor consumenten biedt het gebruik van track & trace codes de mogelijkheid om op elk moment de status van de bestelling te controleren. Bij QLS worden al deze track & trace e-mails automatisch gegenereerd, waardoor webshops altijd alle inzichten hebben in de status van de zending. Daarnaast kunnen klanten bij ons gebruiken van een realtime 24/7 overzicht waarin alle updates op de voet gevolgd kunnen worden. Zo ben jij als webshop nooit meer bezorgd over de status van jouw bestellingen!

Van traditioneel naar realtime tracking

De logistieke sector heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke stappen doorgemaakt, waarbij traditionele methodes zijn veranderd naar geavanceerde realtime tracking systemen. In de beginjaren van de logistiek vertrouwde webshops nog voornamelijk op de handmatige processen en papieren documentatie om goederen te beheren en te volgen. Deze methode leidde vaak tot vertragingen en een beperkte zichtbaarheid van de statussen. De opkomst van realtime tracking, met behulp van GPS & RFID sensoren, heeft deze beperkingen overwonnen. Door de nieuwe tracking systemen kunnen webshops en consumenten nu de locatie, status en andere belangrijke updates van de zendingen in realtime volgen. De voortdurende integratie van digitale innovaties zal naar verwachting de logistieke sector blijven veranderen om aan de eisen van de moderne markt te voldoen!

Voordelen van realtime tracking voor webshops

Realtime tracking vormt een essentiële factor voor webshops, waarbij vier belangrijke voordelen ontstaan in de optimalisatie van logistieke processen en het verhogen van de klanttevredenheid. Zie hieronder de voordelen:

  • Verbeterde transparantie: Realtime tracking biedt webshops en de consument een niveau van transparantie in de logistieke sector. Klanten kunnen op elk moment de actuele locatie en status van hun zendingen volgen, waardoor onzekerheden worden verminderd en het vertrouwen in de service toeneemt.
  • Efficiënt voorraadbeheer: Door realtime inzicht in de locatie van voorraden en de status van lopende zendingen kunnen webshops hun voorraadbeheer optimaliseren. Bij QLS is dit mogelijk door middel van ons realtime overzicht waarin jij 24/7 inzicht heb in bijvoorbeeld je volledige voorraad!
  • Verhoogde klanttevredenheid: Het direct bieden van toegang tot realtime trackinginformatie verbetert de algehele klantervaring. Klanten voelen zich meer betrokken en geïnformeerd over hun bestellingen. Dit verhoogt uiteindelijk de klanttevredenheid en de kans op herhaalaankopen!
  • Proactief probleembeheer: Dankzij realtime tracking kunnen webshops proactief reageren op logistieke uitdagingen, zoals vertragingen of problemen tijdens het transport. Door klanten tijdig te informeren, kunnen webshops het vertrouwen behouden en de impact van onvoorziene omstandigheden minimaliseren.

Data veiligheid en privacy in realtime tracking

Bij realtime tracking systemen staat data veiligheid en privacy centraal. Het is namelijk van essentieel belang om ervoor te zorgen dat de verzamelde informatie veilig wordt beheerd. Dit omvat maatregelen zoals gegevensversleuteling, waarmee de verzonden en opgeslagen informatie alleen toegankelijk is voor de juiste partijen. Een andere belangrijke stap is de anonimisering van gegevens. Dit houdt in dat persoonlijke identificatiegegevens worden verwijderd of worden vervangen door generieke identificatoren, waardoor de gegevens niet direct kunnen worden gekoppeld aan specifieke personen. Dit draagt bij aan het waarborgen van de privacy van individuen. Om klanten gerust te stellen en hen te betrekken bij het proces, is transparantie cruciaal. Het verstrekken van duidelijke informatie aan klanten over hoe hun gegevens worden verzameld, gebruikt en beschermd, bevordert het klantvertrouwen.

Conclusie

De realtime tracking systemen hebben de oude methode snel doen vergeten door de snelle opmars binnen de logistieke sector. Waar voorheen leveringen werden beheerd via papieren documenten, verloopt nu alles digitaal, wat resulteert in een aanzienlijk versnelde communicatie. Binnen de logistiek wordt er vaak gebruik gemaakt van unieke track & trace codes waardoor webshops en consumenten altijd op de hoogte zijn van alle updates rondom de bestelling. Bij het delen van deze tracking systemen staat de data veiligheid en de privacy van de consument centraal. Hebben jouw klanten inzicht in de status van hun bestelling of ontvangen zij automatisch een track & trace? Bij QLS ben jij ervan verzekerd dat jouw klanten continue worden voorzien van een automatische track & trace code. Wil jij dat ook? Neem dan zeker contact met ons op!