Terug naar het overzicht

Duurzaamheid voor webshops. Ben jij ook bereid om het verschil te maken?

01 feb 2023 - Leestijd: 3 min

duurzaamheid webshops

Webshops zijn snel aan het groeien en hebben een significante impact op het milieu. Het is daarom belangrijk om stappen te ondernemen als webshop naar een duurzamere toekomst. Als webshop zijn er diverse mogelijkheden om te verduurzamen. In dit blogartikel gaan wij in op de manieren hoe je als webshop kan verduurzamen. 

Duurzame verzendopties 

Er zijn diverse duurzame verzendopties voor webshops. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld gebruik te maken van elektrische voertuigen of fietskoeriers. Het is ook mogelijk om meer samen te werken. Bedrijven kunnen samenwerken met andere bedrijven in dezelfde branche om producten samen te verzenden en zo het aantal verzendingen en de afstanden te verminderen. 

Milieuvriendelijk inpak- en opvulmateriaal 

Het inpakken van zendingen is een onderdeel in het bestelproces dat een grote ecologische voetafdruk heeft. Als deze voetafdruk verkleind kan worden, stel je jezelf goed op als bedrijf en draag je bij aan een betere toekomst. Dit kan gedaan worden door gebruik te maken van milieuvriendelijk inpak- en opvulmateriaal. Tegenwoordig bieden steeds meer partijen dit soort mogelijkheden aan. Zo heb je ook bio-opvulmateriaal. Dit is verpakkingsmateriaal dat gemaakt is van aardappelzetmeel of maïszetmeel en is biologisch afbreekbaar. 

Papierloze bedrijfsvoering 

Streef naar een papierloze bedrijfsvoering door digitale facturen te gebruiken en elektronische communicatie te bevorderen. Papierloze processen zijn sneller, nauwkeuriger en meer efficiënt, wat leidt tot minder fouten en minder tijdverspilling. Het verbetert daarnaast ook de mobiliteit. Je hebt overal en altijd toegang tot belangrijke informatie, waar je ook bent. Door stappen te zetten om een papierloze werkomgeving te creëren, kan een bedrijf duurzamer en efficiënter opereren. 

Maak gebruik van zonne-energie 

Gebruik zonne-energie voor je webshop. Stel de energie opgewekt door de zonnepanelen beschikbaar voor je webshop, bijvoorbeeld voor verlichting, verwarming en IT-apparatuur. Maak gebruik van je zonnepanelen om je klanten te laten zien dat je begaan bent met het milieu en de noodzaak om over te stappen op hernieuwbare energie. Door te investeren in zonnepanelen, kun je de duurzaamheid van je webshop verbeteren en tegelijkertijd bijdragen aan een groenere wereld.

duurzaamheid
Het dak van QLS is volgelegd met zonnepanelen.

Zo klein mogelijk verpakken 

Het zo klein mogelijk verpakken van de zendingen is van groot belang. Als je de verpakking van je zending op z’n laagst houdt, verbruik je minder inpak- en opvulmateriaal waardoor je dus kan besparen. Ook verstuur je dankzij deze methode minder overtollige lucht per pakket wat dus de CO2- uitstoot vermindert. Doe jij dit nog zelf? Dan kost dat natuurlijk heel veel tijd. Een inpakmachine bij een fulfilment bedrijf zorgt ervoor dat de pakketten zo klein mogelijk worden gemaakt.   

De inpakmachine zorgt ervoor dat producten snel worden ingepakt.
De ipakmachine van QLS maakt de pakketten zo klein mogelijk om de CO2-uitstoot te verminderen.

Verpakkingen hergebruiken 

Een makkelijke manier om te verduurzamen is het hergebruiken van verpakkingen voor zendingen. Het is belangrijk dat de verpakkingen niet beschadigd worden, omdat het hergebruikt wordt. Je wilt natuurlijk niet dat een verpakking al gescheurd is. 

Motiveer klanten om verpakkingen te hergebruiken, bijvoorbeeld door hen te belonen voor het inleveren van verpakkingen. Consumenten hechten waarden aan het hergebruiken van verpakkingen of het recyclen ervan. Daarmee kan je je onderscheiden van concurrentie die dit niet aanbiedt door jezelf in een goed daglicht te zetten.  

Heb je specifieke vragen over bijvoorbeeld milieuvriendelijk inpak- en opvulmateriaal? QLS minimaliseert haar CO2-uitstoot en vindt duurzaamheid belangrijk voor haar webshops. Neem gerust contact op met onze specialisten!