Terug naar het overzicht

Internationaal groeien, hoe doe je dit met fulfilment?

10 aug 2023 - Leestijd: 5 min

fulfilment internationaal

Het nastreven van internationale groei is een ambitie die veel webshops delen, wellicht jij ook? In een steeds globaler wordende wereld biedt de internationale groei veel kansen voor jouw webshop. Het uitbreiden van je marktbereik over grenzen heen biedt ongekend veel mogelijkheden, maar het brengt ook diverse uitdagingen met zich mee. Uit een onderzoek van Thuiswinkel.org is gebleken dat gemiddeld 13% van de aankopen wordt gedaan vanuit het buitenland. Bij het nastreven van internationale groei is het echter van cruciaal belang om aandacht te besteden aan het logistieke proces. Fulfilment, het proces van het verwerken en verzenden van bestellingen, speelt een essentiële rol bij het succesvol betreden van nieuwe internationale markten. In dit artikel bespreken wij wat fulfilment inhoudt en hoe het kan bijdragen aan het realiseren van een internationale groei voor jouw webshop!

Wat is fulfilment?

Fulfilment verwijst naar het proces van het ontvangen, verwerken, opslaan en verzenden van producten naar consumenten. Het omvat het gehele logistieke traject, vanaf het moment van de aankoop tot aan de levering bij de eindgebruiker. Bij internationale fulfilment komt er nog een extra dimensie kijken, namelijk het overbruggen van diverse afstanden en het omgaan met de complexe douaneprocedures en wet- en regelgeving. Benieuwd naar deze regelgeving? Lees dan zeker verder.

Douaneprocedures en wet- en regelgeving

In de moderne wereld van nu, wordt het voor veel webshops steeds interessanter om pakketten over de grens te versturen en internationale klanten te bereiken. Het bereiken van internationale klanten biedt geweldige kansen, maar het brengt ook diverse uitdagingen met zich mee. Deze uitdagingen vinden voornamelijk plaats op het gebied van de douaneprocedures en wet- en regelgeving. Het begrijpen en naleven van deze voorschriften is voor jou als webshop cruciaal om een soepele verzending van de internationale pakketten te kunnen waarborgen. Hieronder staan een aantal belangrijke punten geformuleerd over de douaneprocedures en wet- en regelgeving.

Classificatie van producten: Elk product dat wordt verzonden, moet correct worden geclassificeerd volgens het geharmoniseerd systeem (HS). Dit systeem kent codes toe aan verschillende productcategorieën en helpt bij het identificeren van relevante invoerrechten, belastingen en beperkingen!

Invoerbelastingen en heffingen: Verschillende landen hanteren verschillende invoerbelastingen en heffingen op geïmporteerde goederen. Het is belangrijk om de specifieke tarieven en regels van het land van bestemming te kennen en deze correct toe te passen om vertragingen of extra kosten te voorkomen.

Douanedocumenten: Zorg ervoor dat alle vereiste douanedocumenten correct zijn ingevuld en bij het pakket zijn bijgevoegd. Deze documenten kunnen onder meer een handelsfactuur, verzendlabels, oorsprongscertificaten en invoervergunningen omvatten. Het gebruik van geautomatiseerde systemen voor het genereren van deze documenten kan het proces wellicht een stuk efficiënter maken.

Verboden en beperkte goederen: Controleer de lokale wetten en voorschriften van het land van bestemming om te bepalen welke goederen verboden of beperkt zijn. Sommige landen hebben strikte regels met betrekking tot voedsel, alcohol, tabak, medicijnen, wapens en andere specifieke producten. Zorg ervoor dat je producten voldoen aan deze voorschriften om problemen bij de douane te voorkomen.

Verzendopties en vervoerders: Werk samen met betrouwbare vervoerders die ervaring hebben met internationale zendingen en bekend zijn met de douaneprocedures. Verzendopties kunnen verschillen op basis van snelheid, kosten en traceerbaarheid. Overweeg het gebruik van diensten zoals internationale expresverzending of geregistreerde post om de verzendervaring te verbeteren.

Klantcommunicatie: Houd je klanten op de hoogte van mogelijke douaneverplichtingen en de geschatte levertijden. Transparante communicatie over mogelijke vertragingen en extra kosten helpt onverwachte verrassingen te voorkomen en zorgt voor een betere klantervaring.

Efficiënte orderverwerking

Het bereiken van internationale groei is een spannende stap voor webshops die hun markt willen uitbreiden en een wereldwijd klantenbestand willen opbouwen. Naast het begrijpen van de douaneprocedures en wet- en regelgeving, speelt fulfilment ook een essentiële rol bij het stimuleren van het succes van jouw webshop op internationaal niveau. Hier zijn enkele manieren waarop fulfilment kan bijdragen aan de internationale groei van jouw webshop:

  • Efficiënte orderverwerking: Een goed georganiseerd fulfilmentproces zorgt voor een snelle en nauwkeurige orderverwerking. Dit is essentieel bij internationale groei, waarbij je te maken hebt met verschillende tijdzones en culturele normen. Door een gestroomlijnd orderverwerkingssysteem te hebben, kun je voldoen aan de verwachtingen van jouw internationale klanten.
  • Voorraad: Een effectief voorraadbeheer is cruciaal bij het betreden van nieuwe markten. Je wilt voorkomen dat je met een tekort of overschot aan producten zit. Met een goed fulfilmentproces kun je de voorraadniveaus bewaken, anticiperen op de vraag van internationale klanten en ervoor zorgen dat de juiste producten op het juiste moment beschikbaar zijn.
  • Wereldwijde verzending: Het verzenden van producten naar internationale klanten vereist expertise op het gebied van internationale logistiek en verzending. Het omgaan met douaneformaliteiten, het kiezen van betrouwbare vervoerders en het optimaliseren van verzendkosten zijn belangrijke aspecten van fulfilment bij internationale groei. Door samen te werken met een fulfilmentpartner die ervaring heeft met internationale zendingen, kun je deze uitdagingen effectief aanpakken.
  • Klantenservice: Een uitstekende klantenservice is essentieel voor het opbouwen van een internationale klantenbasis. Bij internationale groei is het belangrijk om meertalige klantenservice aan te bieden en te zorgen voor een soepele communicatie met klanten, ongeacht hun locatie. Een goed logistiekproces omvat het bieden van snelle respons, proactieve communicatie en het oplossen van eventuele problemen die zich voordoen tijdens het internationale leveringsproces.

Internationaal verzenden via QLS

Met QLS als jouw logistieke partij is het mogelijk de pakketten gemakkelijk internationaal te versturen. Met een uitgebreid aanbod van gerenommeerde vervoerders zoals DPD & FedEx garandeert QLS dat jouw pakketten met zorg worden behandeld en tijdig hun bestemming zullen bereiken. Op deze manier kan QLS bijdragen aan de internationale groei die jij als webshop wellicht voor ogen hebt of al aan het uitvoeren bent!

Conclusie

Bij het nastreven van een internationale groei is fulfilment een onderdeel van het succes van jouw webshop. Een effectieve fulfilmentstrategie zorgt voor efficiënte orderverwerking, nauwkeurig voorraadbeheer, wereldwijde verzending en uitstekende klantenservice. Door samen te werken met een betrouwbare fulfilmentpartner die ervaring heeft met internationale logistiek, kun je de uitdagingen van internationale groei effectief aanpakken en jouw webshop naar nieuwe hoogten brengen. Doe jij de logistiek van je webshop nog zelf en wil je deze uitbesteden? Wil jij internationale pakketten gaan versturen? Dan is QLS op zoek naar jou! Neem gerust contact op met één van onze collega’s!