Terug naar het overzicht

Verzendlabels printen

14 dec 2022 - Leestijd: 3 min

verzendlabels

Voor het versturen van pakketten worden er verzendlabels gebruikt om ervoor te zorgen dat het pakketje op het juiste adres wordt afgeleverd. Als je een webshop hebt, dan heb je dus dagelijks te maken met verzendlabels. Een labelprinter zorgt ervoor dat je efficiënt en foutloos te werk gaat bij het verzenden van pakketten. Van klanten krijgen wij regelmatig vragen over hoe je een labelprinter gebruikt en wat de voordelen ervan zijn. In dit artikel gaan wij dieper in op het gebruik van verzendlabels en labelprinters. 

Wat staat er op verzendlabels? 

Iedereen heeft wel eens een pakketje besteld online, maar let jij ook op de verzendlabels? Het is belangrijk dat de verzendlabels goed leesbaar zijn. Als webshopeigenaar wil je natuurlijk niet dat het pakketje wordt afgeleverd aan een verkeerd adres of de verkeerde persoon. Daarnaast is het belangrijk dat de onderstaande regels op het verzendlabel staan: 
– Adresgegevens
– Naam van koper
– Trackingnummer
– Streepjes- of QR-code
– Opties zoals handtekening of het niet toestaan van levering bij buren
– Servicepuntgegevens 

Soorten labelprinters

Als je een labelprinter gaat kopen dan moet je goed nadenken over de printtechniek. Simpel gezegd, zijn er twee soorten printers, namelijk: thermisch printen en thermische overdracht. Hieronder vertellen wij je meer over deze twee soorten labelprinters. 

Thermisch printen 

In het geval van thermisch printen is er een kleurstof verwerkt in het etiket. Dankzij de printkop komt er warmte vrij en op de verhitte delen van het etiket is vervolgens de afdruk te zien. Het voordeel van deze methode is dat er geen extra materiaal nodig is om te printen. Een nadeel is dat na een tijdje de etiketten niet meer goed leesbaar zijn. Echter is dit geen groot probleem als je pakketten verstuurt, omdat de labels van de pakketten voor een relatief korte tijd zichtbaar hoeven te zijn.  

Thermische overdracht 

Bij thermische overdracht wordt er geprint door middel van een transferlint. Door dit lint te verhitten, wordt er een tekst geplaatst op het etiket. Het voordeel van deze methode is dat de tekst op het etiket lang leesbaar is en dus niet wegvaagt. Een nadeel is dat je een transferlint nodig hebt om te printen en dit kan opraken en brengt extra kosten met zich mee.  

De voordelen van labelprinters

Er zijn een hoop voordelen wanneer je labelprinters gebruikt: 
– Het blijft beter zitten en komt professioneler over 
– Makkelijk en snel afdrukken 
– Geen gedoe met stickervellen 
– De kans op fouten zijn minimaal

Hoe sluit je een labelprinter aan? 

Om je labelprinter aan een Windows apparaat te koppelen, doe je het volgende: 

– Maak een verbinding tussen de computer en de labelprinter door middel van Wifi, USB of Bluetooth 
– Ga vervolgens naar Systeem > Voorkeuren > Printers & Scanners 
– Voeg jouw labelprinter toe 

Om een labelprinter aan een Mac apparaat te koppelen doe je het volgende: 

– Ga naar “System Preferences” > “Printers en Scanners” 
– Vervolgens klik je op de “+” knop om de printer toe te voegen 
– Klik op je printer en selecteer via het drop down menu van “Use” op “Select software” 
– Plaats de naam van de labelprinter in het tekstvak, selecteer vervolgens de printer en klik op “OK” 

QLS klanten en verzendlabels

De verzendlabels kunnen via de labelprinter geprint worden bij het handmatig aanmaken van een zending in het platform van QLS. Bij het ophalen van de bestellingen uit de webshop kunnen via het platform van QLS de pakbonnen worden geprint, één voor één kunnen deze gescand worden en wordt een label naar keuze uitgeprint via de labelprinter. Wij noemen dit: scan-en-print. Dit is een snelle manier. Bij het ophalen van bestellingen uit de webshop kan ook automatisch een zending en label voor één of meerdere bestellingen aangemaakt worden, deze kunnen allemaal één voor één worden geprint. 

Mocht je n.a.v. deze blogpost nog vragen hebben? Dan staan wij uiteraard voor je klaar. 

Neem contact op met onze collega’s!