Terug naar het overzicht

E-commerce en influencer marketing: Het perfecte partnerschap?

06 okt 2023 - Leestijd: 6 min

influencer marketing

In de snel evoluerende wereld van e-commerce zijn webshops voortdurend op zoek naar nieuwe methodes om hun merknaam en de producten onder de aandacht te brengen bij een steeds veeleisender publiek, wellicht herkenbaar? Een veel voorkomende marketingstrategie die met name de laatste jaren erg populair is geworden, betreft influencer marketing. Maar is de alliantie tussen e-commerce en influencer marketing werkelijk zo “simpel” als het op het eerste gezicht lijkt? In dit artikel bespreken wij alles rondom influencer marketing in combinatie met e-commerce!

Wat is influencer marketing?

Influencer marketing is een strategie binnen de online wereld waarbij merken samenwerken met invloedrijke personen, beter bekend als ‘influencers’, om hun producten of diensten onder de aandacht van een specifieke doelgroep te brengen. Deze influencers hebben een aanzienlijke en betrokken volgersbasis op social media platforms, waardoor ze een diepgaande invloed hebben op de meningen en koopbeslissingen van hun volgers. Door authentieke content te creëren, kunnen influencers merken helpen om op een geloofwaardige en impactvolle manier te communiceren met hun publiek, waardoor merkbekendheid, betrokkenheid en uiteindelijk verkoop kunnen worden gestimuleerd.

Verschillende soorten influencers

Het aanbod van mensen dat zichzelf een “influencer” noemt is anno 2023 enorm groot. Maar wanneer ben je nou echt een influencer? Welke soorten influencers zijn er en wat kan je van ze verwachten? Hieronder worden de verschillende niveaus van influencers kort toegelicht aan de hand van wat voorbeelden:

Level 1: Nano influencers:

Het concept van Nano-influencers is nog relatief nieuw in de wereld van influencer marketing. Nano-influencers zijn vergelijkbaar met de micro-influencers en zijn ideaal voor merken die een nauwkeurig afgebakende, kleine doelgroep willen aanspreken. Het onderscheid tussen beide soorten influencers zit voornamelijk in het aantal volgers. Nano-influencers hebben een volgersbestand dat schommelt in een bereik van ongeveer 1.000 tot 5.000 volgers.

Level 2: Micro influencers:

Een stapje hoger bevinden zich de micro-influencers. Deze influencers zijn vaak authentiek en onderhouden een vertrouwensrelatie met hun volgers. Micro-influencers vertonen doorgaans een aanzienlijk hoog betrokkenheidspercentage, waarbij de nadruk vooral ligt op de juiste & specifieke doelgroep. Dit kan zeer gunstig zijn voor jouw influencer marketingcampagne! Micro-influencers hebben doorgaans een volgersaantal dat schommelt tussen de 5.000 en 50.000 volgers.

Level 3: Meso influencers:

De term “Meso-influencers” is niet bij veel bedrijven bekend, dus het is zeker mogelijk dit jij er nog nooit van gehoord hebt!. Dit type influencer bevindt zich in een tussenliggend gebied tussen de micro-influencers en de mega-influencers. Met een volgersaantal van ongeveer 50.000 tot 100.000, hebben Meso-influencers zowel een aanzienlijk bereik als een hoge betrokkenheid van hun publiek. Wat Meso-influencers onderscheidt, is dat ze nog steeds de tijd nemen om op opmerkingen te reageren. Ze zijn vaak selectief als het gaat om samenwerkingen en streven naar een nauwe aansluiting tussen de merken en hun eigen interesses, evenals de interesses van hun volgers en doelgroep.

Level 4: Macro influencers:

Macro-influencers hebben doorgaans een bereik van 100.000 volgers tot zelfs één miljoen. Binnen deze categorie vinden wij individuen die hun vak verstaan en uitblinken in grootschalige influencer marketingcampagnes. Een belangrijk aandachtspunt bij het inzetten van macro-influencers is de aanzienlijke kostenpost die gepaard gaat met samenwerkingen. Hierbij valt tevens op dat de content vaak minder persoonlijk van aard is.

Level 5: Mega influencers:

Deze influencers nemen de hoofdrol op zich binnen de wereld van social media. Meestal betreffen het bekende figuren zoals zangers, sportbeoefenaars of acteurs. Vanwege hun uitgebreide schare fans genieten ze van een aanzienlijk bereik op verschillende sociale mediaplatforms. Het vereist een aanzienlijk budget om influencer marketing campagnes met hen te ondernemen, maar het verzekert wel naamsbekendheid en zichtbaarheid. Desalniettemin is er vaak minder persoonlijk contact en betrokkenheid in het spel bij dit soort influencers.

Waarom influencer marketing?

Influencer marketing, waarbij invloedrijke mensen op social media worden ingezet om merken en producten te promoten, heeft aanzienlijke invloed gehad op de manier waarop bedrijven hun doelgroepen aanspreken. De symbiose tussen e-commerce en influencer marketing is uitgegroeid tot een krachtige samenwerking die opvallende voordelen met zich meebrengt. Deze voorbeelden zijn als volgt:

  1. Geloofwaardigheid en vertrouwen: Influencers hebben vaak een loyale en betrokken volgersbasis opgebouwd met hun social media activiteiten. Wanneer een influencer een product of dienst aanbeveelt, kan dit leiden tot een hoger niveau van geloofwaardigheid en vertrouwen bij hun volgers, dit omdat ze de influencer als een betrouwbare bron beschouwen.
  2. Bereik- en zichtbaarheid: Influencers hebben vaak grote en diverse volgersgroepen opgebouwd, wat bedrijven de mogelijkheid biedt om de boodschap aan een breder publiek te verspreiden dan ze mogelijk via de eigen socials zouden kunnen bereiken. *Let op: Dit is wel afhankelijk van de verschillende grootte van de influencer!
  3. Creatieve content: Influencers staan vaak bekend in het maken van aantrekkelijke en bloeiende content. Vaak bedenken ze een unieke manier om producten of diensten te presenteren die de aandacht van het volgersbestand kunnen trekken. Dit wordt vaak goed ingespeeld op de wensen & lopende trends van de huidige volgers!
  4. Meetbare resultaten: Met behulp van tools en analyses kunnen merken de impact van influencer marketingcampagnes meten, zoals betrokkenheid, klikken, conversies en ROI, wat waardevolle inzichten kan opleveren voor toekomstige strategieën.
  5. Engagement en interactie: Influencers hebben meestal een actieve gemeenschap van volgers die reageren en communiceren op hun content. Dit kan vaak leiden tot meer betrokkenheid en interactie met het product, waardoor een nog betere relatie met het volgersbestand kan worden opgebouwd.

Influencer marketing & E-commerce

Influencers kunnen jouw webshop een enorme boost geven binnen de wereld van e-commerce. Dankzij diverse methodes kan deze vorm van marketing de naam van jouw bedrijf, het bereik en de verkopen een boost geven. Naast het zelf benaderen van influencers via social media, is het tegenwoordig ook mogelijk de vraag uit te zetten bij diverse grote- en kleine marketingbureaus. Vooral als je nieuw bent op het gebied van influencer marketing, is het vaak beter de vraag uit te zetten bij een marketingbureau. Doormiddel van het aangeven van jouw wensen, behoeftes & budget wordt het voor hun mogelijk om de perfecte influencer(s) aan jouw bedrijf te koppelen. Als jij de juiste influencer gevonden hebt voor jouw campagnes, kunnen ze daadwerkelijk jouw webshop een boost geven. Benieuwd op welke factoren dit mogelijk is, lees dan zeker verder!

Verhoogde Geloofwaardigheid en Vertrouwen: Door de samenwerking aan te gaan met een influencer is het mogelijk om te profiteren van hun geloofwaardigheid en vertrouwen. Ze hebben vaak indirect een unieke relatie opgebouwd dat gebaseerd is op authenticiteit en eerlijkheid. Wanneer een influencer jouw producten aanbeveelt, kan je deze aanbeveling vaak vergelijken als een persoonlijke aanbeveling van een vriend. Deze vorm van oprechte vertrouwen en vorm van geloofwaardigheid kunnen bijdragen aan het opbouwen van een positieve perceptie van jouw webshop. Het kan daarnaast ook nog eens een positieve invloed hebben op het daadwerkelijk aansporen tot aankopen!

Sociaal Bewijs en Invloed: In een wereld waarin sociale bewijskracht een krachtige rol speelt bij aankoopbeslissingen, kunnen influencers een aanzienlijke invloed uitoefenen. Wanneer mensen hun favoriete influencers zien die jouw producten gebruiken en waarderen, worden ze aangemoedigd om hetzelfde te doen. Dit creëert een sneeuwbaleffect van positieve beoordelingen en gebruikerservaringen.

Doelgerichte Marketing: Eén van de meest intrigerende aspecten van influencer marketing is de mogelijkheid om jouw doelgroep nauwkeurig te kunnen targeten. Door een samenwerking aan te gaan met influencers die een specifieke niche vertegenwoordigen die overeenkomt met jouw producten, kun je je boodschap richten op degenen die het meest geneigd zijn om interesse te hebben. Dit kan resulteren in een hogere conversieratio en verbetert de efficiëntie van je marketinginspanningen.

Conclusie

In 2023 is het gebruik van influencers absoluut een effectieve methode om je merkbekendheid te vergroten, je bereik te vergroten en je verkoop te stimuleren. Het is van cruciaal belang om een samenwerking aan te gaan met een influencer wiens doelgroep goed overeenkomt met jouw producten of diensten. Bovendien is het essentieel om te bepalen welk type influencer het beste bij jouw merk past. Overweeg je samen te werken met kleinschalige (micro) influencers, of ga je groter met macro- of mega-influencers?

Als je merkt dat het aantal bestellingen toeneemt na een samenwerking met een influencer, is dit het perfecte moment om te overwegen je logistieke processen uit te besteden aan een fulfilmentpartner zoals QLS. Met behulp van een geautomatiseerd magazijn genaamd de AutoStore kan QLS jouw logistieke behoeften volledig ontzorgen, van A tot Z. Als je momenteel nog steeds zelf de logistiek beheert en overweegt om deze uit te besteden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Op deze manier bespaar je kostbare tijd, zodat je je kunt concentreren op andere cruciale aspecten, zoals het maximaliseren van de groei van jouw webshop!